Preparat

Makrobiotički preparat

iz programa zdrave ishrane “Vitaplex”

U svom sastavu ima: ječmeni miso, morske (kombu) alge, šitake pečurke, umeboši šljive, đumbirov koren, lekovito bilje (karanfilić, pelen i majčinu dušicu), sojin lecitin i izvorsku vodu.

Savremena istraživanja koja su izvršena na sastojcima „VITAPLEX ELIKSIR“

ustanovili su njihova delovanja na najteže bolesti.

Potvrđuje se ono što je tradicija znala i prenosila vekovima.

Miso

Japans National Cancer Center (1981) objavio je da ljudi koji konzumiraju miso imaju za 33% manje izgleda da dobiju rak želuca, a za 19% manja je verovatnoća da ga dobiju na nekom drugom mestu, nego oni koji ga nikad ne konzumiraju. (The Journal of Nutrition and Cancer, vol.3 1982, 223-233).

Alge

Harvard School of Public Health (1984): “Alge su pokazale konzistentnu antitumorsku aktivnost u nekoliko testova sa živim životinjama. Ako bi se ovi rezultati primenili na japansku populaciju, alge bi mogle biti važan činilac u objašnjavanju malog broja određenih vrsta tumora u Japanu”.
Istraživanja sa istim rezultatima, dobijena su i na Gastro-Intestinal Resarch Laboratory pri McGill Univesity u Monrtealu (Kanada).

Shii-Take Gljive

Japans National Cancer Center Research Institute (1992.): Preparat polisaharida iz shii-ta-ki gljiva, u eksperimentu sa životinjama, uočljivo su sprečili rast unesenog sarkoma rezultirajući… skoro kompletnom regresijom tumora… bez znakova toksičnosti”. Najnovija istraživanja (Medicinski fakultet Univerziteta Yamaguchi) ukazuju na vrednost shii-ta-ke u lečenju bolesnih od AIDS-a. Lentinan, imunostimulanski polisaharid, izoliran iz shii-ta-ke gljive, snažno povečava učinak preparata AZT, zasad jedinog leka koliko-toliko delotvornog protiv AIDS-a.
Shii-ta-ke gljive sadrže zaštitne polisaharide (lentinan, AC2P i eritadenin), sve esencijalne i retke aminokiseline (asparaginsku, glutaminsku, serin, glicin, alanin, tirozin, histidin, arginin, treonin, metionin, balin, fenilalanin, izuleucin, leucin, prolin), vitamine (tiamin, riboflavin, niacin) i minerale (Na, Ca, P, Si, Mg, Al, S, Fe).
Lentinan stimuliše produkciju interferona i povečava imunu otpornost organizma, sprečava razvoj nepoželjnih mikroorganizama, snižava nivo štetnog holesterola.

Sojin lecitin

Uspešan je u lečenju arterije skleroze i bolesti cirkulacije krvnih sudova. Smanjuje krvni pritisak i holesterol. Sprečava stvaranje kamena u žuči. Popravlja koncentraciju i pamćenje. Kod sportista deluje kao donor energije za mišićnu masu i mozak, skračuje proces oporavka posle fizičkog napora.
DRUGI EFEKTI NA ORGANIZAM
Ispitivanja na raznim svetskim klinikama i institutima su potvrdila:

  • Miso pomaže varenje i apsorbciju hranjivih materija. Miso sadrži žive enzime, mlečnu kiselinu, kvaščeve gljivice otporne na so i kodži bakterije. Svi ovi činioci u debelom i tankom crevu razgrađuju kompleksne molekule belančevina, ugljenih hidrata i masti u jednostavnije i za asimilaciju lakše molekule.
  • Pomaže regeneraciji flore želuča pri konzumiranju antibiotika i penicilina.
  • Zaustavlja razvoj štetnih bakterija, parazita i sprečava bolesti kao što su alergije i tuberkuloza: H.L.Wang i C.W. Hegselling, istraživači severnog regionalnog istraživačkog centra pri Ministarstvu poljoprivrede SAD, pokazali su da miso zaustavlja razvoj po zdravlje štetnih bakterija.
  • Miso hrani kožu i krv pa tako ubrzava gradnju tkiva i ćelija kože i kose: konzumiranjem misa koža i kosa dobijaju gipkost, elastičnost i svežinu.
  • Pomaže čišćenje krvnih sudova od holesterola i njihovo omekšavanje. Miso sadrži lecitin i linolinsku kiselinu.
  • Pomaže lakšem prebrođavanju klimaksa. Miso sadrži fialone iz klase fitoestrogena koji su slični ženskom hormonu estrogenu. Fitoestrogeni smanjuju brojnost klimakteričnih tegoba kao i postklimakteričnu osteoporozu.
  • Ublažava loše efekte pušenja, konzumiranja alkohola, kafe, zagađenosti vazduha, zagađenosti vode.

Đumbir

Ispitivanja na mnogim klinikama potvrdila su da je đumbir odlično sredstvo protiv mnogih bolesti. Snažan je antikoagulans (sprečava ugrušak krvi), sprečava mučnine. Izvrstan je lek protiv migrene. Deluje antireumatski i protiv artritisa. Efikasan je protiv virusa gripa.
Novija ispitivanja u Australiji pokazala su da đumbir (supstanca gingerol) ubrzava metabolizam podstičući tkivo da potroši 20% više kalorija nego uobičajeno.

Umeboši šljive

Normalizuju i stimulišu apetit, varenje, smanjuju kiselost u želucu i ublazavaju crevna oboljenja. Doprinose održavanju krvi blago alkalnom. Preporučuje se u slučajevima trovanja hranom, dijareje, zatvora, želudačnih tegoba, glavobolja. Umeboši šljive su jako bogate mineralima i belančevinama. Sadrže mnogo gvožđa, kalcijuma, fosfora, više nego bilo koje drugo voće. Imaju antiseptičko i antibiotičko dejstvo. Dr Kio Sato sa Univerziteta Hio-Saki izdvojio je dvanaest umeboši supstanci koje deluju kao antibiotik.
Pikrinska kiselina iz umebošija stimuliše funkciju jetre i pomaže čišćenju organizma od veštačkih hemijskih materija, a katenin ubrzava rad creva i ima antiseptičko dejstvo.
Opšti fiziološki efekti umeboši šljive jesu sledeći: sprečava i otklanja umor. Usporava starenje, jer ima antioksidačiono dejstvo. Stimuliše izbacivanje štetnih materija i otrova iz organizma. Obezbeđuje snabdevanje energijom ćelije bubrega i jetre. Kombinovanim uticajem spomenuta tri fiziološka efekta, umeboši podmlađuje organizam i povečava opštu vitalnost. Obnavlja energiju.

Karanfilić

ima slično dejstvo kao đumbir. U kombinaciji đumbir-karanfilić, kod pojava na koje deluje đumbir, rezultati su više nego zadivljujući.

Pelen

Sadrži niz lekovitih materija koje podstiču varenje i apetit. Pelen je izvrsno sredstvo za jačanje. Pobuđuje izlučivanje žuči i jetre i otklanja sve smetnje kod varenja i nadimanja. Pelen se upotrebljava protiv grčeva u želucu, katara želuca, hroničnog zatvora, proliva, prevelike kiseline u želucu, gojaznosti, žutice, upale bubrega. Poboljšava kvalitet krvi i njegovu cirkulaciju. Preporučuje se ženama, jer reguliše menstrualni ciklus. Mnogostrano lekovito delovanje pelena povoljno utiče na celokupni organizam lečeći sledeće bolesti: teške smetnje u izmeni materija, gojaznost i šečernu bolest.

Majčina dušica

Je lek protiv želudačnih poremećaja, bolesti pluća, disajnih organa, upornog kašlja, malokrvnosti, povečanog lučenja žući, bolesti prostate i mokračne bešike, angine, bubrega, ženskih bolesti. Pomaže kod oslabljenih nerava i neurastenije. Povećava fizičku snagu. Leči vrtoglavicu i bolove u zglobovima. Koristi se kod kašlja, bronhitisa, nesanice, plučnih katara, migrene, astme, proliva, nadimanja, čira na želucu.

Avgusta 1945., kada su na Japan bačene nuklearne bombe, doktor Tatsuichiro Akuzuki bio je upravnih Odeljnja za internu medicinu St. Francis Hospital u Nagasakiju. Večina pacijenata u bolnici udaljenoj svega nekoliko kilometara od epicentra eksplozije, preživela je prvi udar bombe, ali su se uskoro počeli javljati simptomi radijacijske bolesti. Dr Akizuki odredio je svom osoblju i pacijentima dijetu sa zdravom hranom i uzimanjem preparata koji uključuje: miso, alge, shii-ta-ke pečurke, umeboši šljive i lekovito bilje. U ishranu je uključio smeđi pirinač, žitarice, soju, tamari soja sos, orašaste plodove, semenke i morsku so, zabranivši šečer, slatkiše, meso… Kao rezultat, spasao je sve u bolnici, dok su u gradu mnogi drugi umirali od radijacijske bolesti.
Primedba: Dr. Akuzuki (93) živi u Nagasakiju gde je još uvek upravnik St. Francis Hospital i predsednik Nagasaki Hibakusha, organizacije preživelih nuklearno bombardovanje.